2018. január 19. péntek, Sára, Márió

Matolcsy szerint a béremelésekhez kellett lenyelni a nyugdíjvagyont


Közleményben reagált a jegybank a cikkekre.

A költségvetés konszolidációjával, ezen keresztül pedig a béremelésekhez szükséges fedezet megteremtésével magyarázta mai közleményében a Magyar Nemzeti Bank, hogy miért volt szükség a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítására, a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésére.

Matolcsy György, a jegybank elnöke

Matolcsy György, a jegybank elnöke 

A jegybank ezt reformintézkedésként tálalja, anélkül, hogy leírná, ez a pénztárakban felhalmozott bő 3000 milliárdos vagyon – önkéntesnek mondott, de valójában kényszer alatt történő - átvételét jelentette. Kiemelik ugyanakkor, hogy az intézkedések a következő 15-20 évre biztosítják a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A Matolcsy György vezette intézmény politikai nyomásgyakorlásnak tekinti a témában megjelent cikkeket. Megjegyezzük, hogy ma reggel az mfor is egy cikkben igyekezett elmagyarázni, miért naivitás a jegybankelnök nyilatkozatai alapján arra számítani, hogy az állam majd beszámítja valahogy a visszavett vagyont a volt pénztártagoknak a nyugdíjba vonuláskor. A hvg.hu pedig megtalálta azt a parlamenti politikai nyilatkozatot, amelyben a kormánypártok ígéretett tettek az egyéni számlák bevezetésére. Ebből kiindulva pedig az MSZP feljelentést tesz egy mai bejelentés szerint.

Íme, a jegybanki közlemény:

A 2010 utáni reformintézkedések - mint a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása és a korhatár előtti nyugdíjazás szigorítása - összességében nemcsak a nyugdíjrendszer korábbi pénzügyi hiányát csökkentették, hanem jelentősen javították a rendszer fenntarthatóságát is. A reformintézkedéseknek köszönhetően a nyugdíjrendszer bevételei immár a 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat, azaz mintegy 20 évig biztosítottak az egyensúlyi állapot melletti nyugdíjkifizetések. A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása nagymértékben segítette a költségvetés válságkörülmények ellenére is sikeres konszolidációját, valamint a Magyarország elleni túlzott-deficit eljárás (EDP) megszüntetését. A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása következtében a költségvetés hiánya évente több mint 300 milliárd forinttal javult. A strukturális reformok alapozták meg a további évek béremeléseit is.

Az MNB továbbra is visszautasít minden pártpolitikai nyomásgyakorlást, egyúttal felszólítja a politikai erőket, hogy tartózkodjanak a közvélemény félrevezető tájékoztatásától.

A magánnyugdíjpénztári kilépések statisztikai elszámolása 2014. óta változatlanul, a nemzetközi statisztikai előírásoknak megfelelően történik, amellyel kapcsolatos módszertani leírás elérhető az MNB honlapján, a statisztikai aloldalon.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Megosztom facebook-on | tweet on twitter

Olvasta már?