2017. december 11. hétfő, Árpád

Na, majd mi megtanítjuk Ghánát kukoricát termelni!


Ennek érdekében mintagazdaságot létesítünk az afrikai országban. Mellyel most agrárkutatási és oktatási együttműködést kötöttünk.

Magyar agrárkutatási eredmények segítségével fejlesztheti mezőgazdaságát Ghána - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szerdán az MTI-vel, miután a hétvégén agrárkutatási, valamint oktatási együttműködési megállapodásokat kötöttek az érintettek.

Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a közleményben kiemelte, hogy Magyarországon a kukorica termésátlaga hektáronként 8 tonnára tehető, addig ez Ghánában 1,5-2 tonna, ennek javítása érdekében hamarosan mintagazdaságot létesítenek Ghánában.

Erre az arany özönre pályázik Ghána is. (MTI)

A NAIK szerint a jó fajtaválasztással és technológiával megduplázható az afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége. A magyar cégek számára a feldolgozóipar is több lehetőséget rejt, közös vállalatok alakítására készülnek a felek, valamint magyar tőke bevonásával egy trópusigyümölcs-feldolgozó terveiről kezdődnek egyeztetések.

A közlemény szerint a Magyarországon mezőgazdasági tanulmányokat folytató ghánai tanulók száma megduplázódhat, illetve magyar kutatók és hallgatók is lehetőséget kaphatnak a külföldi tapasztalatszerzésre. A NAIK emlékeztet arra, hogy az afrikai országokkal nem új keletű Magyarország kapcsolata, a magyar növényfajták Kenyában már jelen vannak, Nigériában pedig bevezetés előtt állnak.

MTI

Megosztom facebook-on | tweet on twitter

Olvasta már?