2018. január 20. szombat, Fábián, Sebestyén

Rossz hírünk van, a nyugdíjunk nem lesz több, és ezt Matolcsy is tudja


Az elveszett magánpénztári forintok nem találnak vissza a gazdáikhoz.

Többféle értelmezést lehet olvasni a sajtóban és a politikusoktól arról, hogy mit is jelent a volt magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonáról tett jegybankelnöki állásfoglalás. Matolcsy György – cikkünk nyomás indult kérdezz-felelek részeként – egy parlamenti levélben fejtette ki, hogy miért nem számolják el a volt pénztártagok megtakarításait az állami társadalombiztosítási rendszerben kezelt egyéni számlákon.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció 

Nos, egyrészt azért, mert bár mindenkinek van névleges számlája – különben nem is lehetne megállapítani a nyugdíjjogosultságot – azon nem konkrét felhalmozásokat tartanak nyilván, csak a nyugdíj kiszámításához szükséges járulékalapot. Tehát nem úgy kell elképzelni, mint egy bankszámlát, ahol a számlatulajdonos tényleges megtakarításait tartják nyilván.

Azonban még ennél is rosszabb a helyzet, mert a túlzottan optimista várakozásokkal szemben a nyugdíjba vonuláskor sem számítják majd be a jellemzően pár százezer forinttól a több millió forintig terjedő felhalmozásokat. Pedig több elemzés is ezt olvasta ki Matolcsy levezetéséből. Ezen értelmezés szerint az állam ugyan csak statisztikailag tartja nyilván a magánpénztárakból az államhoz került vagyont, de a nyugdíjba vonuláskor majd ezt is figyelembe veszik valahogy. Ezt pedig Matolcsynak arra a mondatára alapozzák, amely szerint a statisztikából folyamatosan vezetik ki ezt a – jelenleg 2826 milliárd forintos – tételt, ahogy ez a 2,8 millió főből álló egykori pénztári tagság nyugdíjba vonul.

Csakhogy a dolog másképpen áll. Nem arról van szó, hogy ezek az „elveszett” forintok majdan visszatalálnak a gazdáikhoz. Hanem arról, hogy a pénztári vagyon nem más, mint az állami tb-rendszer elválaszthatatlan része - a kormány logikája szerint. Vagyis amikor eljön az ideje a nyugdíj folyósításának, akkor ezt az összeget nem tényleges értékén számítják be, hanem a nyugdíjat megalapozó járulékalapban veszik figyelembe, a nyugdíjkalkulációs modellnek megfelelően. A kifizetéseknek pedig az akkor rendelkezésre álló, a felosztó-kirovó rendszernek megfelelő, a járulékfizetők által befizetett pénzek jelentik majd a fedezetét.

Nyugdíj megtakarítási kalkulátor

Nyugdíj megtakarítási kalkulátor!
Számolja ki mennyit kell havonta félreraknia, hogy nyugodt időskora legyen!

Számolja ki mennyit kell havonta félreraknia, hogy nyugodt időskora legyen!  

Ez nem is történhet másként, merthogy az átvett közel 3000 milliárdos vagyon ma már abban a formájában nem áll rendelkezésre. Az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint 2015 elején már egy huncut fillér nem volt a vagyon kezelésére szolgáló alapban. Az eszközérték nulla volt más három évvel ezelőtt is. A pénz egy része elment adósságtörlesztésre, a másik része pedig különböző befektetésekbe került, volt, amit pedig furcsa körülmények között magánkézre adtak - bár ez utóbbi állítást az ÁKK határozottan cáfolta lapunknak cikkünk megjelenése után.

Összefoglalva, a magánpénztári vagyon – szemben az ígéretekkel – már soha nem kerül nevesítetten a volt pénztártagokhoz.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Megosztom facebook-on | tweet on twitter

Olvasta már?