2017. december 12. kedd, Gabriella

Az ország, ahol nem illik hajat szárítani

Venezuela gazdasága a csőd szélén táncol, az infláció 700 százalék feletti, az áruhiány pedig háborús állapotokat idéz. A legfrissebb hírek szerint akár két napra is csökkenthetik a munkaidőt az áramhiány miatt.

Hugo Chavez

Hugo Chavez

A velejéig korrupt politikai rendszerbe forradalmárként érkezett a baloldali Hugo Chavez, akit 1998-ban választottak elnökké. Az ambiciózus politikus szinte mindent államosított, miközben az olajbevételek jelentős részét az életszínvonal emelkedésére fordították. Ennek eredményeként az elnök ugyan rendkívül népszerű volt, csakhogy számos ágazat rohamtempóval épült le, aminek most isszák meg a levét Venezuelában.

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro

Chavez 2013-as halálát követően az egykori buszsofőr, Nicolas Maduro lett az elnök, aki viszont hirtelen óriási problémákkal szembesült. Az olaj ugyanis a korábbi szárnyalása után zuhanórepülésbe kezdett, így esély sem volt rá, hogy az életszínvonal növelő lépéseket fenntartsák. Ráadásul a korábban elhanyagolt ágazatoknál az évtizednyi fejlesztés hiánya visszaütött, és egyre komolyabb gondok lettek a víz- és az áramellátásban is.

Sorbanállók

Sorbanállók

A közüzemek mellett az alapvető árucikkekből is hiány lett, így sokak foglalkozásává vált a hivatalos sorban állás.

Nem tudják előállítani sem megvenni

Nem tudják előállítani sem megvenni

Venezuela elsorvasztott gazdasága rengeteg alapvető terméket képtelen előállítani. Az olajárak zuhanását követően pedig súlyos valutahiány lépett fel, így emiatt az importért sem tud fizetni, hitelezni pedig már senki sem akar nekik.

Se WC-papír, se tej

Se WC-papír, se tej

Alapvető élelmiszerek és fogyasztási cikkek lettek hiánycikkek, így a boltokból szinte teljesen eltűnt a WC-papír vagy a tej. De lisztet, kávét vagy éppen szappant sem akkor vesznek a venezuelaiak, amikor éppen eszükbe jut.

A vízellátás is egyre nagyobb probléma

A vízellátás is egyre nagyobb probléma

Az elhanyagolt hálózatok miatt a vízellátás is komoly gondot okoz az országban.

Akadozik az áramellátás

Akadozik az áramellátás

Hihetetlennek tűnik, hogy tudták a vezetői ilyen helyzetbe hozni a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező országot. Ma már odáig fajult a helyzet, hogy gyakrabban nincs áram, mint ahogy van. A találékony elnök minden módot megragad, hogy spórolásra bírja a lakosságot, így Maduro arra kérte a nőket, hogy ne használjanak hajszárítót, úgyis szebb, ha természetesen szárad a hajuk.

Nem romantikából használnak gyertyákat

Nem romantikából használnak gyertyákat

Az olajkincsnek köszönhetően a benzin még ma is szinte ingyen van, így legalább ennek révén megpróbálják az energiai válságot mérsékelni. Így például megbüntetik azokat a bevásárlóközpontokat, amelyek eddig nem szálltak be saját generátoraikkal az áramtermelésbe. Emellett a venezuelai elnök bejelentette azt a tervet is, miszerint május 1-jétől óraátállítással is takarékoskodni fognak az árammal. Hogy pontosan mennyivel változik a hivatalos idő, azt még nem közölte.